فهرست مطالب

جاویدان خرد - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 40، پاییز و زمستان 1400)

نشریه جاویدان خرد
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 40، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هاجر اسدی*، فتحیه فتاحی زاده، ابوالفضل ساجدی، یوسف دانشور نیلو صفحات 5-36

    گادامر در کتاب حقیقت و روش به مقوله فهم و چگونگی شکل گیری آن پرداخته است. اندیشه های او، بیشترین تاثیر را بر مطالعات قرآنی روشنفکران دینی مسلمان داشته است. وی ضمن به تصویر کشیدن گونه-های مختلفی از فهم، از نقاط ضعف آنها لایه برداری می کند، تا بدین وسیله صورت حقیقی "فهمیدن" را نشان دهد. در این پژوهش، سعی شده است با انطباق این مدل های فهم بر حوزه فهم قرآن و ارزیابی آنها از منظر گادامر، صورت مقبول فهم قرآن بر اساس منظومه فکری او آشکار شود.پژوهش حاضر با روش توصیفی _تحلیلی نشان می دهد که گونه های فهم، اعم از "عینی محض یا تاریخی"، "ذهنی محض یا مدرن" و "دیالوگی" اساسا کاشف از حقیقت قرآن نیستند. نقص آنها، به دلیل نفی یا کم رنگ-کردن نقش برخی عناصر سازنده فهم است. بر اساس اندیشه گادامر، فهم حقیقی قرآن، فهم "دیالوگی-الهیاتی" است؛ یعنی ما با یک فزونی مهم با عنوان "باور توحیدی فهمنده" در "الگوی دیالوگی عام" گادامر مواجه ایم.

    کلیدواژگان: حقیقت و روش، روشنفکران دینی، فهم قرآن، گادامر، هرمنوتیک فلسفی
  • علیرضا اسمعیل زاده برزی* صفحات 37-62

    در این مقاله پس از اشاره ای مختصر به اصول نظرات هراکلیتوس، به بررسی سبک بیان او می پردازیم و این شیوه ی معماگونه ی بیان را به دیدگاه او درباره ی زبان پیوند می دهیم. از این منظر، زبان دست کم یکی از معانی مورد اشاره ی هراکلیتوس در استفاده از مفهوم لوگوس است و بنابراین از نظر او تعمق در زبان راهی برای دست یافتن به حقیقت عالم است. مبتنی بر این تفسیر به بررسی قطعاتی خواهیم پرداخت که در آن ها هراکلیتوس به انتقاد از شاعران پرداخته است و نشان خواهیم داد که این انتقاد نیز می تواند اساسا مبتنی بر دیدگاه هراکلیتوس در خصوص زبان دانسته شود. هراکلیتوس این معنا را القاء می کند که شاعران ناتوان از دست یابی به عمق زبان هستند و به تعبیری از حل معمای زبان عاجزند. به این ترتیب به تعبیری می توان گفت که مقصود هراکلیتوس در نقد شاعران، به در کردن آنان از میدان رقابت در فهم زبان است.

    کلیدواژگان: هراکلیتوس، شاعران، انتقاد، زبان، لوگوس، معما
  • معصومه اسماعیلی، منیره پلنگی* صفحات 63-88

    در بیشتر کتب فلسفی مساله ی «تشخص»، و تعیین ملاک آن مورد بحث قرار گرفته و اقوال مختلفی از سوی فلاسفه ابراز گشته است. این پژوهش بر آن است تا نظر «غیاث الدین منصور دشتکی شیرازی» یکی از متفکران حوزه فلسفی شیراز را در باب تشخص بررسی نماید. با تتبع در آثار این متفکر بر مبنای تفکر صدرایی و با روش توصیفی تحلیلی مشخص می گردد که دشتکی «تشخص» را امری اعتباری و در زمره معقولات ثانی به شمار آورده، آن را زاید بر ماهیت و داخل در هویت شیء می داند؛ به این معنا که تشخص وجود مستقلی در خارج ندارد و همان ماهیت متشخصه است. غیاث الدین، ثبات شخصیت انسان را در دنیا و آخرت به استمرار ماهیتش دانسته و در باب عامل تشخص انسان دچار تهافت گویی شده است. آنچه غیاث الدین منصور را رو در روی ملاصدرا نشانده؛ این است که مبنای تشخص در وی اصالت ماهیت است و در ملاصدرا اصالت وجود.

    کلیدواژگان: تشخص، غیاث الدین منصور دشتکی، ملاصدرا، وجود، معقول ثانی، کلی، معاد جسمانی
  • محمدجواد سعیدی زاده* صفحات 89-118

    چکیدهسنت گرایان یکی از جریان های فکری تاثیرگذار در عرصه هنراسلامی به شمار می آیند. تیتوس بورکهارت، از جمله چهره های شاخصی است که با رویکردی حکمی و عرفانی به تفسیر نگاره های ایرانی دست زده است. دامنه و گستره بحث وی به لحاظ زمانی، از دوره ایلخانی آغاز شده و تا نیمه دوم قرن شانزدهم ادامه می یابد. حال، پرسش نوشتار آن است که آیا با تفسیر وی می توان به درک درستی از نگاره ها رسید؟ هدف از پژوهش حاضر در وهله نخست، فهم دیدگاه بورکهارت و در نهایت، درک نگاره های ایرانی است. بنا به نتایج مقاله، نظرگاه وی در سه عرصه عدم واقع نمایی، ترسیم عالم خیال و اعیان ثابته با چالش هایی همراه است که نگارنده به طرح و بررسی آن خواهد پرداخت. روش تحقیق این نوشتار توصیفی، تحلیلی و انتقادی است و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است. رویکرد مقاله تحلیلی منطقی و تاریخی است و نسبت به رویکرد عرفانی به نحو همدلانه است.

    کلیدواژگان: نگارگری ایرانی، بورکهارت، عالم مثال، اعیان ثابته، عدم واقع نمایی
  • مسعود سینائیان* صفحات 119-146

    مطالعات الهیات سیاسی به‌طور روزافزون گسترده‌تر‌ می‌شود اما پرسش‌ ماهیت الهیات سیاسی همچنان مسیله‌ای محوری است. محور این جستار مسئله الهیات سیاسی در بنیادی دینی و تاریخی و حدود و امکان آن در مختصات سیاسی‌‌حقوقی جدید است. این مقاله ابتدا مختصری از موقعیت و پیشینه پرسش‌های آن را بررسی می‌کند؛ سپس چارچوبی اولیه را برای طرح مسئله الهیات‌های سیاسی بازسازی می‌کند. در استدلال آن: دو رویکرد اساسی تفکیک می‌شوند: اول، رابطه انواع فرجام‌شناسی و اشکال تحول‌یافته آن با فعل و سازوکار اجتماع یا قوای حاکمه؛ دوم، بنیان سیاسی‌الاهیاتی مشروعیت و توان توجیه ساختار نظم عمومی در هماهنگی با منظومه‌ای متافیزیکی. این چارچوب از یک سو، به تحلیل نسبت این دو مقوله، و از سویی به درک نظام‌مندتر پرسش‌های برآمده از این پیشینه‌ تا تجدد کمک می‌کند. از نظرگاه این مقاله، بن‌مایه رویکرد نهایی به الهیات سیاسی شناخت تبار مفاهیم و ساختارهای نظریه سیاسی‌‌حقوقی تجدد در نسبت با نهاد فکر الهیاتی است. در نتیجه‌گیری آن، رویکرد اخیر توان پاسخ به برخی نقدهای اساسی پیرامون امکان الاهیات‌های سیاسی و پرسش‌های غایت‌انگاری و باستان‌گرایی در مختصات سیاسی‌‌حقوقی تجدد را دارد.

    کلیدواژگان: الهیات سیاسی، فرجام شناسی، مشروعیت، نظریه روند تاریخی سکولارشدن
  • شهرام شهریاری* صفحات 147-173

    پل بوغوسیان در کتاب هراس از معرفت، برساخته انگاری تبیین باور را یکی از آراء برساخته انگارانه از معرفت معرفی می کند. نسخه قوی این رای علت باور را منحصرا عوامل اجتماعی می داند و هیچ نقشی برای دلایل معرفتی قایل نیست. اما نسخه ضعیف آن، اگر چه نقشی برای دلایل معرفتی در ایجاد باور قایل است، آن را بدون مداخله عوامل اجتماعی کافی نمی داند. بوغوسیان نسخه قوی برساخته انگاری تبیین باور را صریحا و نسخه ضعیف آن را تلویحا به برنامه قوی نسبت می دهد و استدلال هایی در رد هر دو نسخه اقامه می کند. من در این مقاله، نشان خواهم داد که انتقادهای وی یا بر استدلال هایی ناموفق یا بر تلقی ای نادرست از برساخته انگاری برنامه قوی مبتنی است. این برنامه دلایل معرفتی را در ایجاد باور بی تاثیر یا ناکافی نمی داند؛ بلکه خود دلایل معرفتی را برساخته یا قوام یافته علایق و منافع اجتماعی می داند. بنابراین، برنامه قوی منکر گفتمان عقلانی نیست و حامیان آن بدون افتادن به دام خودشکنی یا تناقض می توانند در دفاع از خود نیز استدلال کنند.

    کلیدواژگان: برنامه قوی، دیوید بلور، تبیین باور، برساخته انگاری، پل بوغوسیان، اصل تقارن، تعین ناقص
  • امیرمحمد گمینی* صفحات 151-180

    قطب الدین شیرازی معتقد بود بطلمیوس در مقدمه مجسطی گفته: هر هویتی را که در نجوم نیازی به آن نباشد باید حذف کرد. این اصل با بعضی تعاریف مفهوم سادگی و صرفه جویی در فلسفه علم نزدیکی دارد. عبارت «حذف آنچه به آن نیاز نیست» در مجسطی نیامده. ظاهرا اسحاق یا ثابت آنرا درترجمه عربی آن افزوده اند. هییت دانان جهان اسلام در ضمن بحث هییت افلاک خورشید بارها به این اصل اشاره کرده اند و معتقد بودند که برای خورشید مدلی با افلاک کمتر قابل قبول است، چون «ساده تر» است. اما مدل های غیربطلمیوسی که منجمان مراغه، از جمله شیرازی، در آثار هییت خود عرضه کرده اند دارای افلاک بیشتری نسبت به مدل های بطلمیوسی بودند. مدل های غیربطلمیوسی به خاطر حل تناقضات مدل های بطلمیوسی با اصل «حرکت یکنواخت» افلاک در فلسفه طبیعی ارسطو مطرح شده بودند. با اینکه در فلسفه طبیعی ارسطو حداقل دو اصل دیگر نیز برای حرکات افلاک وجود داشت که با هییت بطلمیوس تعارض داشت، منجمان مکتب مراغه تعارض این دو اصل را مهم نمی دانستند و اشکالی از این جهت به مدل های بطلمیوسی نمی گرفتند. شاید علت این رفتار دوگانه این بود که فرض افلاک بیشتر با سرعت یکنواخت ساده تر یا ظریف تر از فرض افلاک کمتر با سرعت نایکنواخت حس می شد.

    کلیدواژگان: قطب الدین شیرازی، اصل سادگی، مقدمات طبیعی، مدل های غیربطلمیوسی، مکتب مراغه، علم هیئت
  • ابوالفضل صبرآمیز* صفحات 175-202

    ویتگنشتاین متاخر فهم (به خصوص زبانی) را در نسبت با توانایی در نظر می گیرد. وی معتقد است دستور زبان واژه «می داند» و «می فهمد»، ربط نزدیکی با دستور زبان واژه «می تواند» دارد. یک نوع تفسیر از نسبت میان فهمیدن و توانایی را می توان در کارهای تفسیری فیلسوفان اسکاندیناوی از ویتگنشتاین مشاهده کرد. یوهانسن از شاخص ترین چهره های این جریان معتقد است که فهم زبانی شناخت ضمنی از نوع قوی آن است. شناخت ضمنی قوی به این معناست که ما چیزهایی را می دانیم که علی الاصول نمی توانیم آنها را صورتبندی زبانی کنیم. در این مقاله نشان خواهیم داد این تفسیر نمی تواند تبیینی از این توصیف پدیداری ساده که زمانی که با کلمات و عبارت های زبانی روبرو می شویم آنها را بلافاصله می فهمیم به-دست بدهد. علاوه بر این تفسیر شناخت ضمنی در ویتگنشتاین دارای ابهام مفهومی است. و در نهایت با توجه به نسبت نزدیک مفهوم شهود با شناخت ضمنی مشخص نیست که ویتگنشتاین با توجه به رد مفهوم شهود و یا هر نوع امر درونی واقعا با این نوع تفسیر از فهم موافق باشد.

    کلیدواژگان: ویتگنشتاین، رویکرد اسکاندیناوی، فهم زبانی، شناخت ضمنی، توانایی
  • صادق نوکهن اهوازی، بابک عالیخانی* صفحات 203-228
    پژوهندگان تاکنون درباره رباعیات خیام پژوهش های بسیاری ارایه داده اند، ولی درباب رسایل وی -بالاخص رسایل فلسفی او- تنها به مختصری بسنده کرده اند. خیام مطالبی درباره اعتباری بودن پاره ای از اوصاف، و به خصوص وجود، مطرح کرده که در سنت فلسفه اسلامی بی تاثیر نبوده است. به طور کلی، به لحاظ تاریخی درفاصله میان ابن سینا تا سهروردی، خیام حایز شان بسزایی است. مهم ترین رساله فلسفی خیام، رساله «فی الوجود» است که در این مقاله تصحیح دیگری از آن-اصطلاحا به روش التقاطی- ارایه شده است. عمده ترین مسئله ای که خیام در همه رسایل فلسفی خود سعی در پاسخ دادن به آنها دارد، مسئله سلسله الترتیب و تبیین شرور در عالم است. وی برای آنکه نشان دهد شر در عالم عدمی است و بالذات به واجب تعالی بازنمی گردد، در ابتدا به بحث در صفات اشیاء و دسته بندی آنها می پردازد. از این بحث روشن می شود که چه صفاتی ذاتی است و چه صفاتی ذاتی نیست. سپس بیان می دارد که صفات ذاتی ماهیات مختلف، بالعرض در تضاد با یکدیگرند و این تضاد باعث پیدایش شر در عالم جسمانی است. ماهیات همگی خیرند و بر حسب سلسه الترتیب از حق تعالی فیضان یافته اند.
    کلیدواژگان: صفات اعتباری، اعتبارات عقلی، اعتباریت وجود، سلسله الترتیب
  • سیده زهرا مبلغ* صفحات 259-289

    یکی از مهم ترین نقدهای معاصر به متافیزیک، نقد خشونت نهفته در متافیزیک و خشونت برآمده از آن است. لویناس و دریدا نمایندگان بارز این دیدگاه بوده اند که هرکدام به شیوه ای، درباره لوازم و استلزام های خشونت بار متافیزیک استدلال کرده اند. لویناس با تحلیل فرایند مفهومی و کلی سازی هر امر متفرد در متافیزیک، توضیح می دهد که روش متافیزیک مستلزم اولا محو کردن وجه انضمامی و تفاوت های دیگری و ثانیا تملک دیگری برای خود است. از این جهت، متافیزیک بنیاد خشونت را در نظر و سپس در عرصه عمل استوار و توجیه می کند. دریدا همزمان با انتقال بنیاد خشونت از متافیزیک به زبان، معتقد است عدم خشونت محض ممکن نیست و به جای عدم خشونت، باید با آگاهی به ساختارهای خشونت و به کمک نوشتار، به سوی اقتصاد خشونت پیش رفت. در این مقاله، نخست نقدهای لویناس و دریدا به خشونت متافیزیک شرح داده می شود و سپس توضیح خواهم داد که بخشی از این نقدها خود نوعی خشونت در حق متافیزیک و نادیده گرفتن برخی از مهم ترین وجوه تاریخ آن است.

    کلیدواژگان: نقد متافیزیک، خشونت، فراموشی دیگری، سرکوب، لویناس، فروتنی
  • مرجان نوری*، نوری سادات شاهنگیان صفحات 291-314

    مفاهیم لی، چی و ژن اصلی‌ترین مفاهیم نوکنفوسیوسی هستند. در این مقاله با مراجعه به متون کنفوسیوسی مکالمات، معرفت بزرگ، آموزه اعتدال و منسیوس که به سبب اهمیتشان توسط نوکنفو‌سیوسی‌ها به صورت یک مجموعه تحت عنوان «چهار کتاب» درآمدند، تفاسیر محققان برجسته از متون کنفوسیوسی و نیز آثار نوکنفوسیوسی‌‌ها، مفاهیم مذکور تبیین شده و ضمن بررسی منشا این مفاهیم، به توصیف جایگاه آن‌ها در نظام کیهان‌شناسی اخلاقی نوکنفوسیوسی پرداخته شده‌است. آیین نوکنفوسیوسی در واقع پیشرفت خلاقانه مکتب کنفوسیوسی و نشانگر بلوغ آن و حاصل ادغام با جهان‌بینی‌های رایج عصر خود، اعم از دین بودایی، دایویی و دیگر مکاتب فلسفی است. نوکنفوسیوسی‌ها توانستند تحت تاثیر تفوق ادیان بودایی و دایویی مفاهیم کنفوسیوسی را بسط داده و برای رقابت با ادیان رایج؛ بویژه دین بودایی، نظام اخلاقی- متافیزیکی آیین کنفوسیوسی را برجسته سازند. آن‌ها از این طریق آیین نوکنفوسیوسی را بر عرصه تاریخ تفکر چین بنا نهادند و با احیای آیین کنفوسیوسی بر قوت و غنای آن افزوده و بار دیگر مردم را متوجه حقیقت ناب این آیین کهن ساختند.

    کلیدواژگان: آیین کنفوسیوسی، آیین نوکنفوسیوسی، نظام کیهانی اخلاقی، لی، چی، ژن
  • سید حامد هاشمی*، محمدجواد اسماعیلی صفحات 315-346

    المبدا والمعاد یکی از کتاب های فلسفی ابن سینا است که بسیاری از مسایل مهم الهیات و طبیعیات در آن تبیین شده و اندیشمندان بعدی نظیر فخرالدین رازی، شهاب الدین سهروردی و نصیرالدین طوسی به این کتاب استناد کرده اند. با آنکه این کتاب، مشابهت هایی با سایر آثار ابن سینا به ویژه کتاب النجاه دارد، دارای مطالب متفاوت در مباحثی مانند ادراک معقولات، حرکت، افلاک و نفس است که از نظر تطور مسایل فلسفی اهمیت دارد. از سال 1332 تا 1400 چهار اثر در خصوص این کتاب منتشر شده که دو اثر، شامل متن اصلی و دو اثر دیگر، ترجمه فارسی و فرانسوی متن است. در این مقاله، ضمن معرفی اجمالی این کتاب و ارزیابی پژوهش های انجام گرفته درباره آن، با بررسی دقیق فهرست های ارایه شده از نسخه های این اثر و همچنین تهیه و ملاحظه پنجاه نسخه خطی از آن، فهرست کامل تری ارایه شده که شامل هفتاد و یک نسخه خطی از این اثر است. با توجه به اطلاعات جدید نسخه شناسی و همچنین وجود اشکالات روشی و محتوایی و نیز نقصان فراوان از جهت نسخه شناسی در پژوهش های پیشین، به نظر می رسد تصحیح انتقادی این کتاب برای ارایه متنی منقح و مورد اعتماد از آن با رعایت اصول و قواعد علمی، امری ضروری است.

    کلیدواژگان: المبدا والمعاد، ابن سینا، تصحیح انتقادی، مابعدالطبیعه، طبیعیات
|
  • Hajar Asadi *, Fathiye Fattahizadeh, Abolfazl Sajedi, YOUSEF DANESHVAR Pages 5-36

    In Truth and Method, Gadamer deals with the concept of understanding and how it is formed. His thoughts have greatly influenced on the Qur'anic studies of Muslim religious enlighteners. In addition to depicting different types of understanding, he also peels off their weaknesses to show the true model of "understanding". In this research, an acceptable form of understanding the Qur'an based on Gadamer's system of thought has been revealed. Tise study tries to show with a descriptive-analytical method that the types of understanding, whether "pure objective or historical", "pure Subjective or modern" and "dialogue", do not reveal the truth of the Qur'an. Their defect is due to the negation of the role of some constructive elements of understanding. According to Gadamer, the true understanding of the Qur'an is "theological-dialogue". In fact, we encounter an important addition to Gadamer's "model of general dialogue" as the "monotheistic belief of the interpreter". whatness-wh

    Keywords: Truth, Method, Religious enlightenment, Understanding the Qur'an, Gadamer, philosophical hermeneutics
  • Alireza Esmaeilzadeh Barzi * Pages 37-62

    This article examines the main reason for Heraclitus’ criticism of poets. In this way, we first make a brief reference to the principles of Heraclitus’ views and then, we study his manner of expression, attaching this enigmatic method of expression to his pivotal view of language. From this perspective, language is at least one of the meanings that Heraclitus refers to in his application of the concept of the Logos. And thus, contemplating the language and the exploration of the facilities of the language, in his view, is a way to attain wisdom and grasping the truth of the world. Based on this interpretation and based on this conclusion, we will examine some fragments as case study in which Heraclitus criticized poets such as Homer and Hesiod. In this study, we will show that this criticism can also be considered essentially based on Heraclitus’ view of language; i.e. Although the application of language is the main substance and essence of the art of poetry, Heraclitus insinuates in various ways that poets are unable to comprehend the essence and profundity of language and, in other words, are unable to solve the enigma of language, the enigma that requires the content of harmony and accommodation of contradictions. Therefore, it can be said that Heraclitus’ aim in criticizing poets is to try to exclude those who can be considered as rivals for him in the field of language comprehension.

    Keywords: Heraclitus, poets, criticism, language, Logos, Enigma
  • Masoumeh Esmaieli, Monireh Palangi * Pages 63-88

    In most of the philosophical books, the issue of "Individuation" and the determination of its criteria have been discussed about which various statements have been made by philosophers. This research aims to examine the opinion of "Ghiyas al-Din Mansur Dashtaki Shirazi", one of the philosophers in the Shiraz Philosophical School, regarding Individuation. With deliberation on the works of this philosopher on the basis of Sadrian thought and by a descriptive-analytical method, it turned out that Ghiyas al-Din considers "Individuation" as a mentally posited issue and amongst the Secondary Intelligibles. Moreover, he considered it as redundant to the quiddity and relevant to the identity of the object; in the sense that it does not have an independent existence outside and is the same as the individual quiddity. Ghiyas al-Din considers the stability of human personality in this world and the hereafter as the continuation of its quiddity and in regard to the cause of human Individuation he has been contradicting himself. What placed Ghiyas al-Din in opposition to Mulla Sadra, is that the basis of his view of Individuation is the principality of quiddity while that of Mulla Sadra is the principality of existence.

    Keywords: Individuation, Ghias al-Din Mansur Dashtaki, . Existence, Mulla Sadra, Secondry Intelligible, Universal, Corporeal Resurrection
  • Mohammad Javad Saeidizadeh * Pages 89-118

    Traditionalists are considered as one of the most influential intellectual movements in the purview of Islamic art. Titus Burckhardt is one of important thinkers who has interpreted Iranian paintings with a gnostic and mystic approach.The extent of his discussion in terms of time begins from the patriarchal period and continues until the second half of the sixteenth century. Now, the question is that can we get a correct understanding of the paintings with his interpretation? The aim of this essay is to find a closer understanding to Iranian paintings by criticizing Burckhardt's view. The findings of this research indicate that his view is faced with serious challenges and criticisms in three purviews of non- realism, eternal hecceities and the world of imagination. The research is conducted based on library sources, using analytical- descriptive method.

    Keywords: Iranian painting, Burckhardt, imaginal world, Eternal Hecceities, Non-Realism
  • Masoud Sinaeian * Pages 119-146

    The study of political theology is flourishing in both a variety of cultural and religious traditions and different fields of humanities and social sciences. Yet, the central question of ‘what is political theology’ looms over the field. This article first overviews the situation and historical background of its central questions and then reconstructs a framework for the problem of political theology within the context of its central thinkers from the last century. In that mindset, it argues that a relative distinction can be made in terms of the political eschatology (as well as the transformed higher-order orientations of the political act of the collective or the individual), and the theological legitimacy (as well as the metaphysical perspectives in which the belief in political order finds justifications). It contends that a series of genealogies of the secular bears a strong relation to an approach first defined within frames of political theology. This concerns the theological birth-marks that continued significant into the conceptual structures of state theory since early modernity. This approach can still maintain the closure of any pure theological claim upon the modern the political, and yet make distinctions of itself from both mere archaism and theological politics.

    Keywords: Political Theology, Eschatology, Legitimacy, Secularization, State Legal Theory
  • Shahram Shahryari * Pages 147-173

    Paul Boghossian regards constructivism about the explanation of belief as one of the theses espoused by the constructivist picture of knowledge. The strong version of this thesis assumes the cause of belief exclusively social and gives no place to epistemic reasons and its weak version while making room for epistemic reasons, never considers them sufficient without the intervention of social influences. Boghossian explicitly considers the strong version of this thesis to be rooted in the Strong Program, but implicitly attributes its weak version to it. He tries hard to refute both versions; however, as I will indicate in this paper, his criticisms are based either on unsuccessful arguments or on a misconception of the Strong Program. Since, this program does not consider epistemic reasons ineffective or insufficient in creating belief; rather, it considers the reasons themselves socially constructed or constituted. Therefore, the Strong Program’s position does not undermine rational discourse and contrary to Boghossian’s claim, its proponents can argue in defense of themselves without committing any contradictions or falling into the trap of self-refutation.

    Keywords: Strong Program, David Bloor, Rational Explanation of Belief, constructivism, Paul Boghossian, Symmetry tenet, Underdetermination
  • Amirmohamad Gamini * Pages 151-180

    Quṭb al-Dīn Shīrāzī believed that according to Ptolemy in the introduction of Almagest, any entity that is not necessary for this astronomy should be omitted. This principle seems close to the definition of the notion of simplicity and parsimony in the philosophy of science. the phrase “omitting what is not necessary” is not mentioned explicitly in the Almagest. It seems that Isḥāq or Thābit added this phrase to the Arabic translation. The Islamic astronomers mentioned “simplicity” within their discussion of the solar model again and again and believed that a model with fewer orbs is acceptable for the sun because it is “simpler”. Nevertheless, the Maragha astronomers’ non-Ptolemaic models include more orbs than the number of the orbs in the Ptolemaic models. The non-Ptolemaic models were produced to solve the contradiction between Ptolemaic models and the Aristotelian natural principle of uniform motion. Although there were at least two other Aristotelian natural principles for the celestial motions which were in contrast with Ptolemaic models, Maragha astronomers did not pay attention to these contradictions. It is possible that they felt that supposing more orbs with uniform motion is simpler or more elegant than fewer orbs with non-uniform motion.

    Keywords: Quṭb al-Dīn Shīrāzī, Principle of Simplicity, the Natural philosophical Permissions, non-Ptolemaic planetary models, Maragha School, hayʾa
  • Abolfazl Sabramiz * Pages 175-202

    Later Wittgenstein considers understanding (especially linguistic) in relation to ability. He believes that the grammar of the word "knows" and "understands" is evidently closely related to the grammar of the word "can” and “is able to”. An interpretation of the relationship between understanding and ability can be found in the works of Scandinavian philosophers. Johansen, one of the most prominent figures in this movement, believes that linguistic understanding is a strong form of tacit knowledge. tacit knowledge means that we know things that we cannot, in principle, articulate linguistically. In this article we will show that the interpretation cannot explain this simple phenomenon that we immediately understand when we encounter linguistic words and phrases according to the context and position of the sentence. In addition, the interpretation of tacit knowledge is conceptually ambiguous. Ultimately is unclear that Wittgenstein really agrees with this kind of interpretation of understanding due to the close relationship between the concept of intuition and tacit knowledge.

    Keywords: Wittgenstein, Scandinavian approach, Linguistic understanding, Tacit knowledge, ability
  • Sadegh Nokohan, Babak Alikhani * Pages 203-228
    So far, many scholars have studied Khayyām’s quatrains; however, nothing more than some brief studies have been done as to his treatises, especially the philosophical ones. Khayyām propounded important discussions on the existence as a rational abstraction, discussions that have not been ineffective in Islamic philosophical tradition. Historically speaking, Khayyām occupies a prominent place in the gap between Ibn Sina and Suhrawardī. Khayyām's most important philosophical treatise is Fi l-Wujūd, a critical edition of which is contained in this paper. In his philosophical treatises, the most principal issues Khayyām intends to solve are the Universal Hierarchy (silsilat at-tartib) and problem of evil. In order to explain that evil is non-existential (ʿadamī) and essentially cannot be attributed to the Necessary Being, he first discusses attributes of things and categorizes them to explicate which things are intrinsic and which are not. He then states that the intrinsic attributes of different quiddities are extrinsically in opposition to each other, the opposition which gives rise to evil in this world. Therefore, quiddities are all good in themselves and all emanated from the First Principle in accordance to the Universal Hierarchy.
    Keywords: Abstract Attributes, Rational Abstractions, Existence as a Rational Abstraction, Universal Hierarchy
  • Zahra Moballegh * Pages 259-289

    One of the most radical criticisms by contemporary philosophers against metaphysics refers to the violence embedded in and developed by metaphysics. This criticism rejects the possibility of thinking about Being arguing that metaphysical thought due to its insistence on thinking clearly and distinctly, and for its method of transcendence results in suppression, possession, and tyranny. Different versions of this criticism unravel many secret points within the history of philosophy; yet, they all relate a specific narration of the history of philosophy that can be criticized itself. Many of such criticisms involve a kind of bias, sophistication, and negligence in their reading (and interpreting) of the history of philosophy. They rarely refer to philosophical texts, and their claims seldom are supported by a close reading of a text in its context. Contrary to this criticism, a different narration of the story of philosophy can be provided in which metaphysics and morality have the same origin. This article studies two versions of the criticisms against metaphysical violence: that of Levinas, as the most significant critic of metaphysics, and of Mc Cumber, as he has explained in more details how metaphysical violence transpires on the realm of act. Then, an explanation will be provided to argue for another narration of metaphysics in which metaphysics is a moral act in its origin and in its development: it requires to be humble in front of reality, and to be in search of the common foundation between the self and the other.

    Keywords: Criticism of metaphysics, Violence, forgetting the other, Oppression, Levins, Humility
  • Marjan Noori *, Noori Sadat Shahangian Pages 291-314

    The concepts of Li (principle), Qi (vital energy) and Ren (humanity) have a special place in Confucian thought. In this article, what is the subject of discussion is how the evolution of Confucianism into Neo-Confucianism and the design of the moral -cosmic system by Neo-Confucians based on the mentioned concepts. In the present article, while examining the origin of these concepts, they are described in Confucian and Neo-Confucian thought and their role in creating neo-Confucian moral cosmology. The concepts mentioned in the article are expressed by referring to the works of Neo-Confucians, The Book of Changes, Great Learning, The Doctrine of the Mean, The Book of Mencius and the interpretations of prominent scholars of Confucian texts. Influenced by the supremacy of the Buddhist and Daoist religions, the Neo-Confucians were able to develop Confucian concepts and compete with the common religions; Buddhism, in particular, to create a moral-metaphysical system that Confucianism lacked. In this way, they established the Neo-Confucian religion in the field of Chinese thought history, and by drawing a general cosmological system, revived the Confucian religion in a new form and added to its strength and richness, and through this, received the general popularity of the people.

    Keywords: Confucianism, Neo-Confucianism, moral-cosmic system, Li, qi, Ren
  • Sayyed Hamed Hashemi *, Mohammadjavad Esmaeili Pages 315-346

    Al-Mabda 'wa Al-Ma'ad is one of Ibn Sina's philosophical works in which many significant issues of Metaphysics and Natural philosophy are explained. It is noteworthy to say that later thinkers such as Fakhr al-Dīn al-Rāzī, Shahāb al-Dīn Suhrawardī and Naṣīr al-Dīn al-Ṭūsī have referred to this book. However this book has similarities with other Ibn Sina's works, especially Salvation (al-Najat), it contains different contents such as the perception of intelligibles, motion, the spheres and soul. These topics are definitely invaluable for further development in the history of Ibn Sina's reception. Since 1332/1953 to 1400/2021, four works were published on this books, two works included the text and the other two are Persian and French translations. In this article, having briefly introduced the book and evaluated the studies on it, it is meticulously examined the list of the MS copies of the as well as close look at fifty copies of them. Furthermore, the new detailed updated list of the work including seventy one copies has been reported in the appendix. On the basis of the current study, it’s essential to establish a critical edition of the work as well as avoiding the previous errors both in content and in methodology.

    Keywords: The Origin, Resurrection, Ibn Sina, Critical Edition, Metaphysics, Natural Philosophy